Smartphones hebben de camera-industrie vernietigd


Het is moeilijk te geloven, maar de iPhone debuteerde pas een decennium geleden en de allereerste Android smartphone is zelfs nog ruim een jaar jonger. Maar wat hebben deze telefoons een verandering met zich meegebracht. De mobiele telefoons vóór die tijd waren niet zo geraffineerd zoals de huidige smartphones dat zijn en als er al een camera op zat was deze ronduit slecht, zelfs bij volop daglicht.

Met zo’n slechte beeldkwaliteit duurde het een paar jaar voordat de camera-industrie de impact begon te voelen van de komst van de iPhone en Android-smartphones. Maar tegen die tijd was het voor de camera-industrie wel al te laat. Terwijl er zich in de VS en Europa allerlei economische verschuivingen afspeelden en meerdere natuurrampen plaatsvonden, betekende in 2010 de release van de iPhone 4 het einde van de point-and-shoot camera’s.

De iPhone 4 had aan de achterkant een 5-megapixel camera en aan de voorkant slechts een camera met VGA-kwaliteit. Maar de nieuwe tap-to-focus functie én de mogelijkheid om 720p HD-video op te nemen maakte het een échte game-changer. Hiermee was de kwaliteit goed genoeg voor de meeste mensen en vanaf dat moment waren de point-and-shoot dagen geteld.

In onderstaande grafiek kan je zien hoe slecht de camera-industrie heeft gepresteerd sinds die tijd. Bovenstaande gegevens zijn uitgegeven door de CIPA (Camera & Imaging Products Association), de belangrijkste brancheorganisatie welke bestaat uit camera-industrie zwaargewichten zoals Nikon, Canon, Olympus, Panasonic en Fujifilm.


Tijdens de topjaren 2008 tot 2011, verscheepte de camera-industrie gemiddeld zo’n 115 miljoen camera’s per jaar. In de afgelopen drie jaar praat je over ongeveer 102 miljoen stuks, gecombineerd! Dat is slechts zo’n 29 procent ten opzichte van het begin van dit decennium. In vergelijking: stel je eens voor dat jouw huidige salaris 71 procent lager is dan wat je in 2010 verdiende… dan schrik je wel even hè? Dat is wat onze geliefde smartphone teweeg heeft gebracht in die korte tijd.

Nou zal de camera-industrie echt niet gaan verdwijnen hoor. Camera’s zijn in dezelfde periode ook steeds meer verbeterd en genieten daarnaast óók van de voordelen van vernieuwde technologieën. Al met al ben ik zeer blij met de camera-mogelijkheden die wij tegenwoordig kennen in onze smartphones en ik denk dat dat voor de meeste mensen onder ons geldt nietwaar?