Samsung Galaxy S5 aangekondigd en per 11 april verkrijgbaar

De Samsung Galaxy S5 is op maandag 24 februari 2014 rond de klok van 20:00 uur officieel aangekondigd tijdens het ‘Unpacked 5 event’ op de MWC 2014 in Barcelona. Samsung claimt met dit nieuwste model in de Galaxy S-serie te voldoen aan 5 punten die (volgens hen) consumenten willen hebben in een smartphone, namelijk: een mooi (modern) design, een snelle/goede camera, snelheid (connectiviteit), beveiliging van data en hulp bij je gezondheid/training.

galaxy_s5_1Punt 1 (design)
Over smaak valt uiteraard niet te twisten maar naar mijn mening is het weer overduidelijk een Samsung smartphone, oftewel: heb je er één gezien, dan heb je ze allemaal gezien. Weliswaar zijn er wat veranderingen in het design ten opzichte van de Galaxy S4 maar er is geen sprake van enorme verschillen. De achterkant ziet er wel wat beter uit door middel van een soort geperforeerde (leather?)look en zou volgens Samsung mede daardoor perfect zijn om beet te houden. Helaas heeft de behuizing geen smalle bezels rondom het display gekregen (zoals bijvoorbeeld het geval is bij de LG G2) en zowel aan de boven- als onderzijde lijkt er niet al te veel van de grootte te zijn afgesnoept. Tezamen met het 5.1″ Super Amoled display is de Galaxy S5 dan ook wat groter dan zijn voorganger, al zijn de exacte afmetingen niet bij (dit eerste deel van) het “Unpacked 5 event” prijsgegeven. Al met al… qua design zet Samsung de looks van zijn Galaxy S-serie voort, al ziet deze er inderdaad wat gelikter uit dan zijn voorgangers.

Punt 2 (camera)
De Galaxy S5 beschikt over een 16 megapixel camera welke door middel van nieuwe hardware en software, gezien kan worden als de beste camera mogelijk op een smartphone op dit moment. Het heeft een supersnelle autofocus van 0,3 seconde en een HDR-functie die ook beschikbaar is tijdens het filmen. (ter info: met de HDR functie maak je over het algemeen beter belichte foto’s) Tijdens het volgen van dit event heb ik niets vernomen over de mogelijke resoluties bij het maken van foto’s en video, dus of het ook mogelijk is momenten vast te leggen met de Ultra HD (4K) resolutie is op dit moment nog niet duidelijk. Ik kan die mededeling echter ook net gemist hebben aangezien overige media dit wel vermeld.

galaxy_s5_3  galaxy_s5_2  galaxy_s5_7

Punt 3 (snelheid)
Qua snelheid op het gebied van connectiviteit beschikt de Galaxy S5 uiteraard over 4G en is dit de allereerste smartphone die de laatste (snelste) WiFi-standaard 802.11ac ondersteunt. Daarnaast biedt Samsung met een app genaamd Download Booster de mogelijkheid om het 4G-netwerk samen te smelten met een beschikbaar WiFi-signaal, waardoor er razendsnel bestanden binnengehaald moeten kunnen worden. Samsung gaf als voorbeeld een bestand ter grootte van 1 GB, welke in 13 seconden zou zijn binnengehaald op het toestel.

Punt 4 (beveiliging)
Samsung heeft het toestel qua beveiliging voorzien van een vingerscanner, waarmee je naast het vergrendelen van je toestel ook jouw (privé)bestanden vergrendeld. Zolang het toestel niet ontgrendeld wordt door jouw vinger(afdruk) zijn alle (privé)bestanden niet toegankelijk. De vingerscanner werkt door middel van een swipe over de home-button. Daarnaast heeft Samsung een speciale Kids-modus toegevoegd aan het toestel waardoor je kids spelletjes kunnen spelen zonder dat er (per ongeluk) iets wordt gestart, verwijderd en/of bekeken. Welke apps en bestanden in de Kids-modus wel toegankelijk dienen te zijn, bepaal je zelf door dit naar wens aan te passen.

Punt 5 (gezondheid)
De Galaxy S5 beschikt over een nieuwe versie van de app S-Health. De bedoeling hiervan is dat het je helpt bij je training(en), onder andere met behulp van de in het toestel ingebouwde hartslagmeter. Naast de LED-flitser aan de achterzijde zit een sensor waar je je vinger op moet houden om je hartslag te monitoren. Uiteraard werkt dit naadloos samen met de nieuw aangekondigde Galaxy Gear 2 en Gear Fit. Samsung wil je op deze wijze beter van dienst zijn bij je gezondheid en jouw realtime coach zijn die je nooit zal laten zitten.

galaxy_s5_6  galaxy_s5_4  galaxy_s5_5

Als laatste heeft Samsung de Galaxy S5 stof- en waterdicht gemaakt zodat je lekker kan gaan douchen terwijl je belt of van de zomer kan gaan zwemmen met de telefoon in je achterzak… euhm tja!? Okee, laten we eerlijk zijn, wie weet is het handig voor het geval je de telefoon na aanschaf 2 jaar lang op de plank laat liggen… euhm tja part two? Nee, alle gekheid op een stokje; het is een extraatje en wie weet komt het je ooit eens van pas.

De Samsung Galaxy S5 draait op Androidversie 4.4 (KitKat) en beschikt over een nieuwe en verbeterde versie van Samsung’s TouchWiz. Specificaties als de quadcore Snapdragon processor en 2GB aan werkgeheugen waren in feite al bekend en betekenen niet veel nieuws op dit front aangezien we dit geweld ook al kennen van onder andere de LG G2 en Sony Experia Z1. De resolutie van het 5,1″ display is simpelweg Full-HD (1920×1080) en dus niet groter zoals vooraf veel werd gespeculeerd in de geruchten. De Samsung Galaxy S5 zal per 11 april 2014 in maar liefst 150 landen tegelijkertijd worden uitgebracht en is dan te verkrijgen in de kleuren zwart, wit, blauw en goud.

Update: 25 februari 2014
Samsung heeft onder andere aan Engadget.com verteld dat er twee varianten van de Galaxy S5 zullen worden uitgebracht, te weten: één met de 2.5GHz quadcore Snapdragon CPU zoals getoond tijdens het event gisteravond, maar ook één met een 2.1GHz octo-core Exynos CPU, een processor met 8 kernen gemaakt door Samsung zelf. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft hetzelfde gedaan met de Galaxy S4 vorig jaar, echter bleek er tussen de twee varianten niet veel verschil te zijn in de performance. Daarnaast is de tweede variant van de S4 enkel uitgebracht in Korea zelf en het is goed mogelijk dat dit dan ook het geval zal zijn met de Galaxy S5 variant met de octo-core Exynos processor.

1 gedachte over “Samsung Galaxy S5 aangekondigd en per 11 april verkrijgbaar

  1. Pingback:Samsung Galaxy S5 wordt op 24 februari aangekondigd | News.Pfunk.nl

Gesloten voor reacties.