Pioneer DDJ-SB – beste entry-level DJ-controller

Pioneer heeft de afgelopen jaren al aardig wat DJ-controllers op de markt gebracht voor zowel de gevorderde als beginnende DJ’s en vorige week heeft Pioneer daar nog maar ’s eentje aan toegevoegd. En wat voor één… zie hier de Pioneer DDJ-SB, naar mijn mening een geweldige entry-level DJ-controller, zo niet de beste in het (budget)segment!

De Pioneer DDJ-SB is een tweekanaals DJ-controller, volledig afgestemd op de software Serato DJ en voorzien van alle kernfuncties die ook op de DDJ-SX en DDJ-SR controllers aanwezig zijn. Het beschikt over twee aluminium jog-wheels van 112 mm, high- en lowpass-filters per kanaal en 8 performance-pads voor het gebruik van o.a. loops, hot cues, samples en effectensectie. De controller is volledig USB-powered en voorzien van alle benodigde in- en outputs, zoals een microfooningang voor een MC of zanger(es), koptelefoon-aansluiting voor zowel een kleine als grote jackplug en een ‘master out’ op basis van RCA-outputs (links/rechts) voor de aansluiting van speakers.
    

De Pioneer DDJ-SB controller heeft een unieke ‘nieuwe’ feature meegekregen wat door Pioneer in het leven is geroepen als ‘Filter Fade’. Met deze feature mix je tracks door enkel de crossfader te gebruiken, waarbij high-/lowpass-filters ervoor zorgen dat de bass automatisch van de ene track naar de andere track overgaat. (zie onderstaand filmpje hoe dit in z’n werk gaat)

De meeste actie zal echter plaatsvinden op de 8 rubberen performance-pads waarvan de onderste 4 (van links naar rechts) de functies Play, Cue, Sync en Shift hebben, waarbij laatstgenoemde gebruikt wordt voor het aanroepen van extra features. Met Sync zorg je ervoor dat de effecten die je wilt gebruiken automatisch op de beat worden gelijkgetrokken zonder deze te hoeven beatmatchen. De 4 pads daarboven betreffen de performance modes: Hot cue, Auto loop, Manual loop en Sampler. Met de Shift-knop erbij ingedrukt kies je uit Hot Cue’s 5 t/m 8, schakelt Auto loop om naar het Roll-effect, veranderd Manual loop in Hot loop en kan je met Sampler kiezen uit 4 Sample-banks.

Beide kanalen beschikken over een effecten-unit waarbij een keuze kan worden gemaakt uit 6 presets. Er kunnen 3 effecten tegelijk worden gebruikt en de sterkte van het effect wordt met één ‘endless’ draaiknop geregeld. Hou de Shift-knop erbij ingedrukt en je kan de timing van het effect aanpassen. Alle effecten start, stop en bepaal je overigens met de performance-pads. Als laatste kan een effect ook in ‘single-mode’ gebruikt worden waarbij je de mogelijkheid hebt het effect geheel naar eigen wens te tweaken. Via de software kunnen ook nog extra add-on packs worden gekozen.

    pioneer-ddj-sb-filter-fade

Ook is er sprake van de Slipmode functie zodat er met deze controller naar hartelust kan worden gescratched, ge-looped en/of Hot Cue’s kunnen worden getriggerd zonder de plaats op de track kwijt te raken. Én… al deze functies zijn allemaal te gebruiken met de meegeleverde versie van Serato DJ, dus extra geld uitgeven voor een upgrade-versie is niet nodig. Met de upgrade-versie krijg je wel nóg meer pad-performance features tot je beschikking plus de optie om je mix direct vanuit de software op te nemen.

Omdat de controller ook nog eens beschikt over een ingebouwde geluidskaart met professionele geluidskwaliteit, ben je met aanschaf van de Pioneer DDJ-SB in één klap ‘klaar voor de start’ als beginnende DJ… of voorzie je jezelf als gevorderde DJ van een geweldig goeie ‘portable’ oplossing voor het bedrag van slechts 249 euro! (Wow, knap staaltje werk voor dit bedrag hè ;-)

Ondanks zijn formaat en de lage prijs kan de Pioneer DDJ-SB dus gezien worden als een serieuze DJ-controller welke beschikt over alle benodigde features voor een DJ. Klein maar fijn zou ik bijna zeggen, maar gelukkig is deze controller niet zo klein dat er niet lekker mee gewerkt kan worden. Je krijgt simpelweg alle features die er écht toedoen voor een ontzettend laag bedrag. Al met al, vergeet alle andere budget DJ-controllers… de Pioneer DDJ-SB is de meest interessante entry-level (budget) DJ-controller die er is!