Muziekherkenning allang mogelijk via Google (zoek) app

Deze week heb ik al meerdere malen bij diverse (grote) websites en bloggers, het nieuws voorbij zien komen dat de functie ‘muziek herkennen’ binnenkort mogelijk is met Google Play Music. Wat velen van jullie, en klaarblijkelijk dus ook de grotere nieuwsbrengers, niet weten is dat deze functie allang mogelijk was met de Google (zoek) app.

muziekherkenning_1 muziekherkenning_2 muziekherkenning_3

Uiteraard zijn er allang apps zoals Shazam en Soundhound waar muziekherkenning mee mogelijk was, maar muziekherkenning in Android was al mogelijk gemaakt met de invoering van Google Now en de spraakopdrachten via Ok Google. Okee, ik had daarvoor bij spraakinstellingen wel de taal ‘English’ opgegeven zodat ik het spraakcommando ‘What’s this song’ kon gebruiken, maar het heeft altijd gewerkt als een tierelier.

Natuurlijk is het handig dat Google Play Music straks ook beschikt over een muziekherkenning-functie, maar dit zal vast en zeker gewoon een koppeling zijn naar de functie die reeds eind 2012 in het leven was geroepen met de Google (zoek) app. Probeer het maar eens uit via je spraakinstellingen in de Google App en je zal zien dat dit verbluffend goed werkt.

muziekherkenning_4 muziekherkenning_5

Nou is het zo dat Google haar (zoek) app onlangs heeft ge-update waarmee de functie ook écht in Nederland wordt ondersteund. Ik heb het (deze week) nog niet getest met een spraakopdracht in het Nederlands maar met de update naar versie 5.3.23.19 (arm) zal je in Google Now een rond icoontje zien met een blauwe muzieknoot erin. Klik die aan en er wordt meteen gezocht! Ook heeft Google meteen een widget beschikbaar gemaakt waardoor je deze als snelkoppeling op je scherm kan plaatsen om snel te achterhalen welk liedje je hoort.

Naar mijn mening is dit nog veel interessanter dan er specifiek een app voor nodig te hebben (en/of te openen) om de muziekherkenning-functie te starten. Mocht je de nieuwste versie van de Google app nog niet hebben op je telefoon of tablet dan kan je deze gemakkelijk als apk-bestand downloaden en installeren via APKMirror.

Veel (zoek) plezier!