Motorola Moto G versus Moto X

Deze week is bekend geworden dat per februari de Motorola Moto X in Europa gelanceerd wordt en verkrijgbaar zal zijn voor 429 euro. Het is nog niet 100 procent zeker of de Moto X ook in Nederland beschikbaar zal komen, maar gezien het feit dat de Moto G hier wel verkrijgbaar is bestaat de kans dat dit ook zal gelden voor zijn grotere broer. De vraag is echter; wat zijn de verschillen dat de Moto X ruim 2 keer duurder maakt dan de Moto G? Tijd om de twee smartphones eens met elkaar te vergelijken!

moto_x_vs_moto_g
De prijs – 199 euro versus 429 euro
De Moto X is met z’n prijs ruim twee keer duurder dan de Moto G. De (advies)prijs maakt van de Moto X een directe concurrent van smartphones als de Nexus 5, Galaxy S4 en HTC One. De twee laatstgenoemde zijn inmiddels wel wat oudere (high-end) toestellen, maar als een smartphone in dezelfde prijsklasse valt zal deze wel aardig wat te bieden moeten hebben. Ik vraag me dan ook af of de Moto X de moeite waard is om zoveel meer te betalen ten opzichte van zijn kleinere broertje!

Het design – Moto G en Moto X zijn vergelijkbaar
Bij de lancering van de Moto X in de Verenigde Staten was er een tal van mogelijkheden qua keuzes in afwerkingen en kleurvariaties. De release in Europa is echter een stuk somberder aangezien Motorola ervoor heeft gekozen dergelijke keuzes achterwege te laten. Misschien dat dit het geval is vanwege logistieke redenen (de infrastructuur voor al die keuzes ligt in de Verenigde Staten), maar misschien was het simpelweg niet zo populair als Motorola had gehoopt.

moto_x_back
In Europa wordt de Moto X dus enkel geleverd in het zwart, waarbij de plastic achterzijde is voorzien van een carbon-look, of in het wit zonder carbon-look. De grote verscheidenheid aan verschillende kleuren achterzijdes, die als accessoires beschikbaar zijn voor de Moto G ontbreekt eveneens bij de Moto X. Ik moet hier wel bij vermelden dat de diverse achterzijdes voor de Moto G niets veranderen aan de looks qua voor- en zijkanten van de smartphone. Zou je er dus sowieso een hoesje omheen doen voor beveiliging, dan zou het zonde van je geld zijn geweest.

Hoe de Moto X aanvoelt in de hand is enigszins vergelijkbaar met zijn kleinere broertje, al is de Moto X aanzienlijk slanker dan de Moto G (10,4mm t.o.v. 11,6mm). Tezamen met zijn lagere gewicht (130 gram t.o.v. 143 gram) voelt de Moto X wel als een duurdere, luxere smartphone. Gezien de hogere prijs mogen we dan ook aannemen dat Motorola meer geavanceerde, lichtere materialen in de Moto X heeft gebruikt, dan dat het zich kon veroorloven in de goedkopere Moto G.

moto_g_back
De schermen – dezelfde resolutie, kwalitatief iets beter
Op het eerste gezicht zien de Moto G en Moto X schermen er hetzelfde uit. Het scherm van de Moto X is 4,7 inch groot, terwijl de Moto G een scherm heeft van 4,5 inch. Ze beschikken beide over een resolutie van 720 x 1280 (720p oftewel HD). Hiermee valt de Moto X een beetje in het niet, aangezien de eerder genoemde smartphones in dezelfde prijsklasse voorzien zijn van 1080p schermen. Precies het tegenovergestelde dus van de Moto G die eerder uitzonderlijk genoemd kan worden met een 720p scherm in zijn prijsklasse.

Qua specificaties zijn de schermen nagenoeg gelijk, echter qua type zijn ze compleet verschillend. De Moto X beschikt over een OLED-scherm, terwijl de Moto G het vaker voorkomende LCD-scherm heeft. Hierdoor zijn zowel de kleuren als het contrast beter bij de Moto X, met diepere zwarttinten en over het algemeen beter uitziende beelden. Sommige OLED-schermen hebben de neiging er wat minder scherp uit te zien dan zijn LCD-concurrenten, maar bij de Moto X is hier gelukkig geen sprake van en oogt het net zo scherp als op de Moto G.

moto_g_screen
Kracht – de Moto X is sterker dan de Moto G
Het enige nadeel van de Moto G is dat het niet een enorm krachtige smartphone is ondanks zijn quad-core processor. Hij doet het zeker prima hoor, maar de dual-core processor van de Moto X is tot veel meer in staat. Ja ik weet het… je zou het niet verwachten, maar de duurdere Moto X heeft een dual-core processor (1,7GHz Snapdragon S4 Pro), terwijl de Moto G over de (low-end) quad-core 1,2 GHz Snapdragon 400 processor beschikt. Op de kloksnelheid na zou je het uit de benaming van processors niet halen, maar de dual-core processor in de Moto X is wel degelijk krachtiger.

De kernen van de Moto G zijn simpelweg een stuk eenvoudiger dan die van de Moto X, maar de Moto G moet ook niet echt als een prestatie-telefoon gezien worden. Hij doet zijn werk zeker netjes, maar als je graag allerlei nieuwe en veeleisende 3D-spellen wilt spelen, ben je beter af met een Moto X. Aan de andere kant is de Moto X niet de allerbeste performer die je kunt krijgen in zijn prijsklasse.

Met betrekking tot dag-tot-dag prestaties, ligt het grootste verschil in de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) die ze hebben meegekregen. De Moto G moet het doen met 1 GB werkgeheugen terwijl de Moto X over 2 GB beschikt. Heb je dus een enorme hoeveelheid aan Apps geïnstalleerd welke tegelijkertijd (op de achtergrond) actief zijn, kan de Moto G beginnen te stotteren. De Moto X push je simpelweg net wat verder omdat die het beter aankan.

moto_x_cam
Camera – de Moto X camera is veel beter
Eén van de meest serieuze beperkingen van de Moto G is dat de camera behoorlijk low-end genoemd kan worden. Zijn 5-megapixel sensor is inmiddels aan de lage kant en het toestel is traag tijdens het nemen van foto’s. De Moto X kan met zijn 10-megapixel sensor gezien worden als meer ‘up to date’ camera maar belangrijker nog, het schieten van foto’s doet ‘ie vele malen sneller. Je hoeft simpelweg veel minder je best te doen om fatsoenlijke foto’s te krijgen uit de Moto X. Beide smartphones zijn voorzien van Motorola’s aangepaste camera-software.

4G en NFC – de Moto X heeft het, Moto G niet
Als super-goedkope smartphone is het voorspelbaar dat de Moto G niet beschikt over 4G connectiviteit. Met smartphones in de prijsklasse van de Moto G zul je het gewoonweg moeten doen met het (oude) 3G. De Moto X is een smartphone waar het wel zinvol kan zijn om een 4G abonnement erbij af te sluiten omdat deze die connectiviteit wél ondersteunt. Hou vooraf wel rekening met jouw gsm-provider aangezien het momenteel goed mogelijk is dat 4G (nog) niet goed beschikbaar is in je eigen woonplaats.

Naast 4G biedt de Moto X ten opzichte van de Moto G ook nog de NFC functionaliteit. Aan de andere kant… het zijn misschien beide kenmerken die u niet nodig heeft of zou missen.

Moto G (links) - Moto X (midden) - Nexus 5 (rechts)
Moto G (links) – Moto X (midden) – Nexus 5 (rechts)

Vonnis
De Motorola Moto X is in de meeste opzichten een meer geavanceerde smartphone dan de Moto G. Echter, het enorme verschil in prijs maakt van de Moto G de meest opmerkelijke smartphone. Waar de Moto X op bijna elk gebied kan worden verslagen door andere smartphones in zijn prijsklasse, is en blijft de Moto G de beste Android smartphone die je kunt halen voor het geld.