De Moto G is een plastic smartphone met een licht gebogen achterzijde, waarbij de nadruk eerder ligt op ‘het lekker in de hand hebben’ dan dat het een dun en/of licht gevoel geeft. Het weegt 143 gram en heeft een dikte van 11.6mm, wat aanzienlijk dikker en zwaarder is dan de meeste smartphones met vergelijkbare specificaties. Naar verwachting geen probleem voor de gemiddelde koper welke een dergelijk offer gemakkelijk zal maken gezien de specificaties en prijs. De Moto G komt beschikbaar met 19 verschillend gekleurde achterzijdes in 3 soorten, namelijk; de normale achterzijde (meegeleverd), een flip-style achterzijde (met klep op scherm) en een achterzijde die meer bescherming biedt (dikkere randen en opstaand randje aan voorzijde van scherm).
Meest indrukwekkend is het scherm van de Moto G. Het is de eerste keer dat een 720p scherm aangetroffen wordt op een smartphone in deze prijsklasse. Tesamen met het 4,5 inch grote scherm geeft dit een pixel-dichtheid score van 329 pixels per inch (ppi). Dit resulteert in de scherpe tekst, video en afbeeldingen die we tot nu toe alleen nog maar gezien hebben op veel duurdere smartphones. Ter verduidelijking; het scherm van de Moto G behaalt zelfs een hogere score dan die van de iPhone 5S (326 ppi).
Natuurlijk is resolutie niet alles, maar gelukkig is de algemene beeldkwaliteit van de Moto G ook erg goed. Het scherm betreft namelijk een IPS scherm, hetzelfde type dat wordt gebruikt in o.a. de HTC One, de iPhone 5S en de Nexus 5. De kleuren zijn goed verzadigd en levendig, het contrast is sterk en de gelijkmatigheid van verlichting is identiek aan smartphones die 2 tot 3 keer zo veel geld kosten. Het is ongetwijfeld het beste scherm wat ooit gezien is op een smartphone in deze prijsklasse. Als bescherming heeft Motorola het scherm ook nog eens voorzien van Gorilla Glass 3, wat 40 procent minder gevoelig is voor krassen en in het geval van beschadigd glas maar liefst 50 procent sterker is.
De Moto G draait (nog) op Android 4.3 Jelly Bean, maar Motorola heeft al aangekondigd de smartphone vanaf januari 2014 te voorzien van een update naar Android 4.4 KitKat. Daarnaast zijn er nauwelijks toevoegingen gedaan aan de software en omdat de Moto G dus niet over een aangepaste interface beschikt, is de performance van het toestel erg goed te noemen! Ondanks het werkgeheugen van (slechts) 1GB kunnen er niet direct vertragingen worden opgevangen bij het actief hebben van zo’n 20 apps en alle processen op de achtergrond doen zonder problemen hun werk. Tenzij je een echte app-freak bent en het uiterste van je smartphone vergt door met allerlei apps tegelijkertijd te multitasken, zul je geen problemen ondervinden met de ‘geringe’ grootte van het werkgeheugen.
De Moto G beschikt over een mid-range quad-core processor (Snapdragon 400) welke geklokt is op 1,2 GHz. Hoewel deze natuurlijk niet zo krachtig is als de top-processoren die je in de huidige 5-inch smartphones aantreft, is het wél zeer indrukwekkend te noemen voor de prijs. De processor in de Moto G is bijvoorbeeld een stuk krachtiger dan die van gelijkgeprijsde toestellen als de HTC Desire 500, de LG L7 II of Sony Xperia M (sterker nog… alledrie zijn nog duurder ook). Daarnaast liggen de prestaties van de Moto G niet ver achter die van de HTC One Mini en Galaxy S4 Mini, welke over dezelfde processor beschikken maar wel vele malen duurdere smartphones betreffen.
Er zijn twee extra apps die Motorola meelevert in de Moto G, namelijk Motorola Assist en Motorola Migrate. De apps zijn ontworpen om uw leven op een eenvoudige manier gemakkelijker te maken en beide apps zijn vrij goed. Met Assist kunt u uw smartphone stilzetten tijdens de nachtelijke uurtjes met aanpasbare waarschuwingen, zodat bijvoorbeeld enkel de telefoontjes doorkomen van geselecteerde contacten of enkel diegenen die u meerdere keren achter elkaar proberen te bereiken. De app Assist werkt ook nauw samen met Google Agenda om bijvoorbeeld automatisch volumes aan te passen als u volgens de agenda in vergadering bent. Hier bestaan uiteraard al langer soortgelijke apps voor, echter is Motorola Assist zeer gebruiksvriendelijk en daarmee ideaal voor degenen die niet gewend zijn aan het gebruik van geavanceerde smartphones en apps.
Met de app Motorola Migrate kunt u op een zeer eenvoudige manier tekstberichten, contacten, media en instellingen van een oude smartphone (draadloos) overzetten naar de nieuwe smartphone. Dit is uiteraard getest en het werkt nog goed naar behoren ook, al is dit enkel uit te voeren op Android-smartphones, niet met iPhones of Windows Mobile smartphones. Met andere woorden; de door Motorola meegeleverde apps zijn een goede aanvulling en beleving van en voor uw smartphone en is niet overbodig zoals vaak wel het geval is bij smartphones van andere (grote) fabrikanten.
Een van de onderdelen waar wellicht op gespaard is om de kosten laag te houden is de camera. Deze beschikt over een 5-megapixel sensor met een f/2.4 lens (overigens wel het beste wat je kan verwachten in de middenklasse). Functies als HDR, flitser, wide-, normal- of panorama foto’s, slowmotion video, gps-tag en stille modus zitten er allemaal op, maar aanpassing van iso-waarden en belichtinscompensatie ontbreekt. Het meest vreemde is echter dat je geen punt van scherpte-stelling kan bepalen… je zult dus gewoon een foto moeten maken en hopen dat de smartphone weet wat ‘ie moet doen. Om enigszins controle hierover te hebben zul je de optie Control Focus & Exposure moeten aanzetten waarmee je een groen gearceerd veld krijgt welke over het scherm kan worden gesleept om de focus te bepalen.
De kwaliteit van de foto’s zijn niet de allerbeste… als je je niet in een juiste belichting bevindt zijn de foto’s al snel overbelicht en er worden snel blurry (bewogen) foto’s gemaakt. De snelheid van de focus en het nemen van foto’s achter elkaar is dan best wel weer okee… sterker nog; zelfs iets beter dan de Nexus 5. Video wordt opgenomen in HD-kwaliteit (720p) en de camera stelt gedurende het filmen automatisch scherp. Met een druk op het scherm tijdens het filmen wordt er een foto van dat moment gemaakt. De camera aan de voorzijde beschikt over een 1.3-megapixel sensor en doet het nog best behoorlijk. Ook deze filmt in HD-kwaliteit (720p) en kan tijdens het filmen foto’s nemen van een moment. Voor het ‘gewone’ publiek zullen de camera-prestaties meer dan goed genoeg zijn en diegenen die er wél over klagen vragen misschien wel teveel van een smartphone van 199 euro. ;-)
De Moto G heeft een 2070 mAh batterij, nagenoeg gelijk aan die van de Nexus 4. Dit is een smartphone die waarschijnlijk aan het eind van elke dag opgeladen zal moeten worden, behalve als je een lichte gebruiker bent. Er is geen sprake van Motorola’s energiebesparende modus zoals in andere Motorola smartphones, maar de standaard ‘spaarstand’ van Android 4.3 zorgt ervoor dat 3G voor gegevenstoegang (data) op de achtergrond wordt geminimaliseerd wanneer uw batterij bijna leeg is. Het vervangen van de batterij zal overigens niet gaan aangezien deze onderdeel van de smartphone is. Net zoals zoveel andere Android-smartphones zal de Moto G het met normaal gebruik 1 tot anderhalve dag volhouden … met andere woorden; dagelijks opladen.
De gesprekskwaliteit is gewoon goed te noemen al zou het maximale volume wat harder mogen. De smartphone beschikt over een secundaire microfoon wat voor ruisonderdrukking zorgt tijdens de gesprekken. De luidspreker zit aan de achterzijde, ter hoogte van de camera in plaats van beneden wat je meestal ziet. Het betreft een mono-luidspreker wat een fatsoenlijk volume oplevert, maar de hoge tonen klinken wel wat fel. In tegenstelling tot andere (budget-)smartphones is er geen grote vervorming van geluid waargenomen bij het hoogste volume.
Pingback:Google kondigt Google Play Edition aan van Moto G | News.Pfunk.nl