Motorola Moto G (2015) review

Ja hoor, daar is ie weer… de Motorola Moto G! Het is inmiddels de 3e generatie van de Moto G sinds de (sterke) terugkomst van Motorola op de Europese markt. Dat er in anderhalf jaar tijd 3 generaties van dit toestel worden uitgebracht is goed te begrijpen aangezien de fabrikant haar succes zo goed als volledig heeft te danken aan de Moto-serie. Ook nu is er weer sprake van een ongekende prijs-kwaliteit verhouding.

moto_g_2015_2

Het design van het nieuwe toestel wijkt (op een metalen strip aan de achterkant na) nauwelijks af maar is een fractie groter en dikker en is met het gewicht van 155 gram iets toegenomen. Het belangrijkste is dat het toestel lekker in de hand ligt en het 5 inch-scherm goed met één hand te bedienen is. Het toestel is iPx7-gecertificeerd wat betekent dat het toestel maximaal een half uur onder water gehouden kan worden (tot een diepte van één meter) zonder dat er schade optreedt aan de interne hardware.

Over de hardware gesproken; de Moto G (2015) beschikt over een 64-bit Qualcomm Snapdragon 410 processor, een Adreno 306 GPU, 1GB werk- en 8GB opslaggeheugen met de mogelijkheid de opslag te vergroten m.b.v. een micro-sd kaart. In de loop van het jaar zal er een kleine upgrade van het toestel op de markt worden gebracht welke over 2GB werk- en 16GB opslaggeheugen beschikt. Uiteraard heeft dit laatste mijn voorkeur maar desondanks voelt (de eerste variant van) deze Moto G (2015) lekker vlot aan.

moto_g_2015

Éen van de redenen dat het toestel zo aanvoelt valt natuurlijk samen met het feit dat er sprake is van een stockversie van Android (Lollipop, versie 5.1.1) zonder skin. De paar Motorola-apps die vooraf geïnstalleerd staan zijn functioneel en mogen zelfs gezien worden als toegevoegde waarde en kunnen indien gewenst gewoon worden uitgeschakeld en/of verwijderd. De gebruikerservaring is simpelweg goed en soepel te noemen.

De camera’s zijn verbeterd waardoor het toestel aan de voorzijde nu beschikt over een 5 megapixel-camera met automatische autofocus en HDR. Aan de achterzijde zit een 13 megapixel-camera met de IMX214-sensor van Sony. Deze sensor zit onder andere ook op diverse high-end toestellen zoals bijvoorbeeld de OnePlus One. Foto’s ogen veel scherper en als je iets inzoomt is er nog steeds voldoende detail zichtbaar. Daarnaast is de kleurweergave, zeker van foto’s die je in de buitenlucht schiet, uitstekend. Video’s worden uiteraard in Full-HD gemaakt met een vloeiende framerate van 30 beeldjes per seconde.

moto_g_2015_1

Wat connectiviteit betreft beschikt het toestel over 4G, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, een FM-radio en een 2470 mAh-accu waarmee Motorola een ‘all day battery’ beloofd en klaarblijkelijk is daar ook écht sprake van want zelfs een gebruiksduur van twee dagen is goed haalbaar als je het wat rustiger aan doet. Ondersteuning voor NFC en WiFi 802.11ac ontbreekt echter nog wel, maar zal voor de meeste mensen geen gemis zijn.

Op het moment van schrijven is het toestel (zonder abonnement) te verkrijgen voor 199 euro en de variant met verdubbeling van zowel het werk- als opslaggeheugen zal volgens Motorola maximaal 50 euro meer kosten. Al met al kan hier dus dezelfde conclusie getrokken worden als met zijn twee voorgangers… met andere woorden; heb je rond de 200 euro te besteden voor een nieuwe smartphone, dan kun je niet om de Moto G heen.

Met dank aan Androidplanet.nl – Klik hier voor hun volledige review.
Voor meer info zie de Motorola website en/of Tweakers.net voor de huidige prijzen van de Moto G (2015).