Moto 360 (2015) vergeleken met de Moto 360

In 2014 was de Moto 360, voor velen, dé Android Wear smartwatch om te (willen) hebben, dus zijn opvolger heeft een hoop verwachtingen om aan te voldoen. De Moto 360 (2015), officeel bekend als de Moto 360 2, is iPhone-compatible en heeft betere specificaties, maar is het ook een beter apparaat?

moto360-2-11-w782Design en bouwkwaliteit
De originele Moto 360 heeft bij veel mensen een goede indruk achtergelaten. De metalen constructie zag er goed uit en voelde goed aan. Het was de eerste smartwatch met een rond design en omdat deze niet al te groot was, zag het er niet vreemd uit op een wat smallere pols. Maar het was ook niet perfect. Veel mensen vonden de Moto 360 iets te dik en ondanks het ronde design was er helaas geen volledig rond scherm te zien. Daarnaast zouden de bandjes er vrij snel verouderd cq. versleten uitzien.

De Moto 360 (2015) bestaat feitelijk uit 3 verschillende smartwatches. Zo is er één voor mannen, één voor vrouwen en een sportmodel met GPS. De nieuwe bandjes zijn makkelijker te vervangen en zien er aantrekkelijker uit. De nieuwe 42mm variant oogt een stuk minder grof dan de 46mm variant (wat tevens hetzelfde formaat is als de originele 360).

Er kan gekozen worden uit de kleuren: zilver, goud of zwart voor mannen en zilver, goud of roze-goud voor vrouwen. Verder ziet de smartwatch er hetzelfde uit als zijn voorganger en dat geldt helaas ook voor het kleine zwarte balkje onderaan in het scherm waar de lichtsensor zich in bevindt. Het enige wat opvalt is dat de knop aan de rechterzijde wat omhoog is geplaatst ten opzichte van het origineel.

Over de Sport variant is nog niet heel veel te zeggen omdat Motorola enkel een dummy-versie ervan had meegenomen naar de IFA in Berlijn. Het scherm ligt verzonken in het horloge, heeft een siliconen bandje en ziet er een stuk minder luxe uit dan de rest van de Moto 360 serie, maarja het is een Sport-variant.. duh!

moto360sport-w782Het scherm
De originele Moto 360 had een 1.56-inch LCD scherm met Corning Gorilla Glass 3. Het had een 320 x 290 resolutie met een pixel-density van 205 ppi. In de vele reviews die geschreven zijn over het model van 2014 is er vaak melding gemaakt over zichtbare vertraging en een niet al te beste beeldkwaliteit.

De Moto 360 2 heeft een beter scherm maar als je gehoopt had op AMOLED dan moet ik je teleurstellen, want het scherm is dan wel beter dan zijn voorganger maar het is en blijft een LCD. De grootte van het scherm is ook 1.56-inch, maar nu met een resolutie van 360 x 330 welke een pixel-density oplevert van 223 ppi in de 46-inch variant en een resolutie van 360 x 325 met een pixel-density van 263 ppi in de 42mm-inch variant.

Een subtiele wijziging is de wijze waarop het scherm werkt. In de originele Moto 360 was het scherm niet altijd aan, maar bij deze tweede generatie is dat wel het geval. Dit is indien gewenst aan te passen door de Ambient mode uit te schakelen.

Processor en opslag
De eerste golf aan Android Wear smartwatches waren veelal voorzien van een Snapdragon 400 processor maar dat was bij de originele Moto 360 niet het geval. Deze beschikte over een oudere single-core Texas Instruments processor, welke ook zorgde voor de niet al te snelle werking van de smartwatch. Motorola wist de werking wel wat te versnellen door wat firmware-updates maar tezamen met 512MB werkgeheugen en 4GB aan opslagruimte bleef het een wat trager werkende smartwatch t.o.v. de concurrentie.

Deze keer heeft Motorola wel gekozen voor de quad-core Snapdragon processor, geklokt op 1.2 GHz en dat is een enorme verbetering, wat je meteen terugziet en opmerkt zodra je met de nieuwe Moto 360 (2015) aan de slag gaat. Het werkgeheugen en opslagruimte is daarentegen wel gelijk gebleven.

moto360-2-12-w782Software
De originele Moto 360 draait op Android Wear en had van Motorola enkele smaakvolle achtergrondplaten meegekregen. Dit is ook het geval met de Moto 360 (2015), maar met Android Wear versie 1.3 kan er nu ook connectie worden gemaakt met een iPhone – al zal je nog niet kunnen communiceren met Apple apps zoals bijvoorbeeld Health. PS; de originele Moto 360 werkt ook met iPhones zolang Android Wear 1.3 van kracht is.

Batterij
Van alle zaken rond de originele Moto 360 was de batterij misschien nog wel de meest teleurstellende aangezien er een software-update benodigd was om het apparaat een volle dag operationeel te laten zijn. Vóór die update stopte de smartwatch er al mee na zo’n 12 uur, wat uiteraard niet wenselijk is voor een smartwatch.

Zal de Moto 360 2 het dan beter gaan doen? Motorola zegt van wel; de 42mm variant beschikt over een 300 mAh batterij en de 46mm variant over een 40 mAh batterij. Ondanks het feit dat de 42mm variant over een kleiner formaat batterij beschikt dan zijn voorganger, claimt Motorola dat beide nieuwe modellen een hele dag zullen meegaan als de Ambient-mode van kracht is. Zet je de Ambient-mode uit, dan zou de 46mm variant zelfs twee hele dagen mee moeten gaan en de kleinere 42mm variant zo’n anderhalve dag.

Beide generaties ondersteunen draadloos opladen, maar de Moto 360 2 kan helaas geen gebruik maken van het oplaadstation van de originele Moto 360.

moto360-2-1-w782Vroege conclusie
Voor zover ziet het er goed uit; de Moto 360 (2015) is zeker een goede verbetering ten opzichte van de originele Moto 360. Maar dan het slechte nieuws… de Moto 360 (2015) is duurder! Waar je het originele model vanaf de start kon kopen voor 249 euro, krijgt de opvolger een vanaf-prijs van 299 euro en dan praat je ook nog ’s over de kleinere 42mm variant. De 46mm variant zal in Nederland voor 369 euro over de toonbank gaan. Nu hebben we het hier natuurlijk wel over adviesprijzen, dus zodra de (web)winkels de nieuwe modellen daadwerkelijk op voorraad krijgen is het verstandig de prijs goed in de gaten houden.

Maar, is de Moto 360 (2015) zijn hogere prijs wel waard? Misschien, maar de specificaties, de verschillende groottes, de merkbare en zichtbare verbeteringen zijn nog niet helemaal overtuigend, met name vanwege de hogere prijs. Kijk, in vergelijking met de Apple Watch ziet de Moto er toch nog groot uit, het zwarte balkje onderaan vind ik toch nog steeds vervelend, al zijn dit wel dingen gerelateerd aan (mijn) persoonlijke smaak. Al met al… de Moto 360 is en blijft een mooi uitziende smartwatch voor velen en met de nieuwe bandjes is dat alleen nog maar beter geworden. Nee, het is niet goedkoop maar bijzonder duur is het nou ook weer niet in vergelijking met smartwatches van onder andere Samsung of Huawei. Als het je echt om de Moto 360 te doen is, is het antwoord eigenlijk vrij simpel… de nieuwe Moto 360 (2015) is dan degene waar je voor moet gaan.

moto360-2-9-w782Mocht je toch ook nog geïnteresseerd zijn in het allereerste model, ga dan snel naar de Tweakers prijslijst waar deze op het moment van schrijven al vanaf 146 euro verkrijgbaar is.

Met dank aan: Androidpit.com.