Moga Ace Power: de eerste officiële iPhone-controller

Hier en daar waren al game-controllers voor de iPhone verkrijgbaar, maar sinds iOS 7 biedt Apple er ook officiële ondersteuning voor. De eerste, door Apple ondersteunde game-controller met analoge sticks, is inmiddels in Nederland verkrijgbaar en komt van de fabrikant Moga. Sinds de komst van iOS7 groeit de lijst met compatible games iedere dag en spellen zoals Oceanhorn, GTA: San Andreas, Limbo, Tomb Raider en Bastion zijn slechts enkele van de vele games die gespeeld kunnen worden met de officieel ondersteunde game-controller: Moga Ace Power.

moga_ace_powerWat als eerste opvalt is dat de Moga Ace Power uitschuifbaar is. Om het te gebruiken schuif je de twee helften van de controller uit elkaar, waardoor er een iPhone 5, 5S of iPod Touch 5 kan worden tussen geplaatst. De achterzijde is voorzien van een lock-systeem (S.M.R.T. Lock) wat simpelweg een knopje betreft waarmee de controller op slot kan worden gezet, zodat de iPhone of iPod er niet per ongeluk tussenuit valt. De twee helften kunnen uiteraard ook weer in elkaar worden geschoven en met hetzelfde lock-systeem worden vastgezet, zodat de controller ook gemakkelijk kan worden meegenomen.

De game-controller beschikt over twee triggers en schouderknoppen, twee sticks, een vierpuntsdruktoets en vier actieknoppen. De pauzeknop ontbreekt maar de Moga Ace Power heeft net zoveel knoppen als een doorsnee console-controller. De sticks zijn in feite schuifjes, van hetzelfde soort als op de PSP en 3DS en de plaatsing ervan lijkt op die van de Xbox 360, met de linkerstick hoger dan de rechter. De vierpuntsdruktoets doet ook aan die van de Xbox 360 denken en de triggers en schouderknoppen werken soepel en prettig, al hebben de vier actieknoppen een hoorbare klik, waarbij het soms lijkt alsof ze in de behuizing blijven plakken. De plaatsing van de actieknoppen is echter niet verkeerd, wel dicht op elkaar maar dat zie je ook vaak bij een handheld.

moga_ace_power1Gamen op een smartphone heeft veel voordelen, zoals de krachtige chips die er in hedendaagse telefoons zitten en de kraakheldere schermen die een veel hogere pixeldichtheid hebben dan een PS Vita of Nintendo 3DS. Het grote nadeel is vaak de batterijduur: een uurtje gamen kost je al snel je halve lading. Het is dan ook prettig dat de Moga Ace Power een ingebouwde accu heeft welke sterker is dan die van de iPhone 5 en 5S. Op de voorzijde bevindt zich een switch waarmee de oplaadfunctie kan worden aan- of uitgezet en naast de actieknoppen zit een knopje waarmee het batterijniveau kan worden gecontroleerd.

Omdat de boven- en onderkant van de iPhone door de controller geblokkeerd zijn, heeft de Moga in de rechterhandgreep een ingang voor de koptelefoon. De plaatsing ervan is niet echt geweldig aangezien de plug van de koptelefoon of oordopjes behoorlijk in de weg kan zitten tijdens het spelen. Naast de linker stick bevindt zich een knop welke de functies van de vergrendelknop van de iPhone overneemt, aangezien deze door de game-controller wordt geblokkeerd. Daarnaast beschikt de Moga Ace Power over uitsparingen voor zowel speakers als een microfoon.

moga_ace_power2Op papier is de Moga Ace Power alles wat je van een iPhone-controller kan wensen. Een ingebouwde batterij, een volledige knoppen-layout inclusief fijne sticks en een inschuifbaar ontwerp voor makkelijk meenemen. De jongens van Gamer.nl hebben de Moga Ace Power echter goed getest en hebben toch een aantal dingen gevonden waar ze niet echt tevreden over waren. Denk hierbij onder andere aan een wat gebrekkige werking van de d-pad en actieknoppen, wat gekraak en gepiep als je ermee speelt en de ergonomie van de handgrepen. Toch is het in veel smartphonegames een verademing om met knoppen, sticks en triggers te kunnen spelen, zeker nu steeds meer iPhone-games de game-controllers standaard ondersteunen. De Moga Ace Power is verkrijgbaar in de Apple Store voor de adviesprijs van 99,95 euro.

Lees de volledige review van de iPhone-controller op Gamer.nl.