Is de Apple iPhone 5c zijn centjes waard?

Voordat Apple zijn nieuwe iPhone(s) op 10 september bekendmaakte ging het gerucht dat er naast een high-end model ook een goedkopere variant zou worden uitgebracht onder de naam 5c. De letter c in de naam is door de media vaak gebruikt om de verwijzing te maken naar ‘cheap’. Niets is minder waar aangezien er 600 euro voor moet worden neergeteld en de vraag is dan ook; is de iPhone 5c zijn centjes waard? Nou, zie hieronder een samenvatting van de door Tweakers.net gemaakte review.

Design
De iPhone 5c bestaat uit een stevige plastic behuizing die zich om de achterkant en zijkanten krult. Het had zomaar een iPhone in een hoesje kunnen zijn; hij is iets dikker en breder dan bijvoorbeeld de iPhone 5 en dat merk je in de hand. Nadelen: hij ziet er goedkoop uit en geeft een vettig gevoel aan de vingers als je hem beet hebt. Hij wordt snel glad (met vochtige handen) en je moet hem stevig vastgrijpen om hem niet uit je handen te laten vallen. Voordelen: de behuizing heeft rondingen en is vrij smal waardoor de 5c lekker in de hand ligt (beter dan de 5s). Hij wekt de indruk beter tegen een stootje te kunnen.

Accuduur
De accuduur is dik in orde, vooral bij zwaar gebruik al is het iets minder dan die van de 5s. Bij zwaar gebruik: zo’n 17 uur – iets beter dan de HTC One en Galaxy S4 maar minder dan de LG G2 en Huawei Ascend Mate. Qua andere iPhones scoort hij ongeveer gelijk. Bij gemiddeld gebruik: zo’n 44 uur – iets minder dan de 5s maar een enorm verschil met de iPhone 5 met iOS 7. Bij licht gebruik: zo’n 5 dagen – een middenmoter, niet de telefoon die het langste meegaat maar hij gaat ook zeker niet snel leeg.

Snelheid
De iPhone 5c is even snel als de iPhone 5 en zo voelt hij ook aan in het gebuik. Hij is weliswaar een stuk minder snel dan de 5s, maar veel sneller dan de 4s en valt daar qua snelheid in dagelijkse bezigheden precies tussenin. Qua (alle) browsertests is hij sneller dan veel (niet alle) Android-concurrenten, maar blijft een stuk langzamer dan de iPhone 5s.

Software
De iPhone 5c draait op iOS 7 en dat is precies hetzelfde als wat je krijgt zodra je de iPhone 5 een update geeft naar iOS 7. Omdat de hardware verder vrijwel identiek is, krijg je ook ongeveer dezelfde snelheid en precies dezelfde functies. Standaard is er wel een andere wallpaper ingesteld, eentje die is afgestemd op de kleur van het toestel, zoals Nokia doet met de themakleur van Windows Phone.

Hardware
De iPhone 5c draait op een (A6) dualcore processor die rap is maar de concurrentie niet helemaal meer aan kan, vooralsnog komt hij nu nog wel goed mee. De grafische kracht is capabel te noemen en komt ook op dit gebied aardig mee met de concurrentie, maar zal snel een achterstand oplopen. Het beschikt over 1GB intern geheugen en Apple biedt varianten met 16GB- en 32GB-opslag, waarbij de verdubbeling ervan zoals gewoonlijk leidt tot een meerprijs van 100 euro. Het geheugen zelf kost een fractie daarvan, dus je spekt voornamelijk de al goed gevulde kas van Apple.

Scherm
Het scherm van de 5c is hetzelfde als dat van de 5s en 5. Het is een 4″-scherm met een resolutie van 1136×640 pixels, wat Apple aanduidt als Retina. De 5c heeft een helderheid die hoog genoeg is om hem goed te kunnen aflezen in direct zonlicht, al zijn er telefoons die dit beter doen. De kleurtemperatuur van Apples schermen, die overigens bij fabrikanten als LG en Japan Display vandaan komen, ligt rond de 7200 kelvin, iets te blauw dus. De schermen van Apple zijn echter prima gekalibreerd om de kleurfouten te minimaliseren waardoor de kleurfout dus niet of nauwelijks is waar te nemen en dat is knap.

Camera
De camera presteert hetzelfde als die van de iPhone 5; hij is prima in orde en kan in veel gevallen prima mee. De video-functie is ook in orde. De slow-motion-optie van de 5s ontbreekt en ten opzichte van de concurrentie missen we optische beeldstabilisatie. De nieuwe camerasoftware in iOS 7 is erg snel en daar profiteert de 5c (ook) van. Bij weinig licht zie je het verschil met de 5s duidelijk. Het detailniveau van de 5c is bovendien minder dan dat van bijvoorbeeld een Nokia Lumia 920 met een vergelijkende foto. Er is simpelweg te veel ruis aanwezig op foto’s genomen met weinig licht.

Netwerk
De iPhone 5c ondersteunt alle 4g frequenties en dat is een groot voordeel voor wie een telefoon wil hebben die future-proof is, (ter info; de iPhone 5 ondersteunt slechts 3 van alle 4g frequenties). Apple ondersteunt bluetooth 4.0 Low Energy voor bluetooth-accessoires die geen grote wissel trekken op de accuduur en WiFi op zowel 2,4GHz als 5GHz. We missen echter de 802.11ac-ondersteuning wat diverse concurrenten wel al hebben. Deze ondersteuning is wenselijk aangezien het de doorvoersnelheid op WiFi veel hoger maakt. Verwachting was toch wel dat ook de nieuwe iPhones hiervan voorzien zouden zijn.

Conclusie
Eigenlijk is de 5c de telefoon wat de iPhone 5 had moeten zijn, dankzij de ondersteuning voor 4g in Nederland. De iPhone 5c had echter de helft van deze prijs moeten kosten of het had een plastic versie van de iPhone 5s moeten zijn. Nu is het een dure telefoon met een goedkope uitstraling. Een iPhone ‘4c’, gebaseerd op de 4S, en met een prijs tussen de 300 en 400 euro, was voor veel mensen een interessantere optie geweest. De iPhone 5c is een prima telefoon maar had met deze prijs een luxer ontwerp of betere specs moeten hebben.

Voor (nog) meer informatie en/of volledig artikel over de iPhone 5c; lees de review van Tweakers.net.