Google vervangt Nexus met Google Play Edition in 2015?

Er gaan geruchten dat Google vanaf 2015 geen smartphones en tablets meer gaat uitbrengen onder haar Google Nexus-lijn. De Google Nexus-lijn staat bekend om high-end apparaten welke allen bij uitkomst voorzien zijn/waren van de nieuwste versie van Android, zónder enige (software)aanpassingen van de fabrikant. Ook worden apparaten uit de Nexus-lijn als eerste voorzien van updates op het besturingssysteem Android, zolang deze binnen de door Google gestelde support-termijn vallen. Het gerucht dat Google stopt met haar Nexus-lijn is afkomstig van de Russische blogger Eldar Murtazin, welke de laatste tijd wel vaker wordt tegengekomen bij nieuwe (juiste) geruchten.

– alle Google Nexus apparaten vanaf 2010 tot en met 2013 –
alle_nexus_apparaten
Het zou erop neerkomen dat Google vanaf 2015 geen apparatuur meer in de Google Play Store aanbiedt onder haar eigen merknaam Nexus, maar alleen nog (eerder uitgebrachte?) apparatuur van verschillende fabrikanten als Google Play Edition, met andere woorden: identieke hardware maar zonder softwareaanpassingen. Zo heeft Google eerder al smartphones als de Samsung Galaxy S4, de HTC One, de Sony Z Ultra, de LG G-Pad 8.3 tablet en vrij recentelijk nog de Motorola Moto G als Google Play Edition in de Play Store uitgebracht.

Als dit gerucht juist is, zou Google hiermee alle fabrikanten een dienst bewijzen aangezien apparaten uit de Google Nexus-lijn altijd een bedreiging vormde voor de verkoop van smartphones en tablets van diverse fabrikanten. Niet zozeer omdat een Nexus-apparaat altijd het beste high-end apparaat van dat moment is, maar meer omdat de Nexus-apparatuur door Google verkocht wordt tegen (zo goed als) de kostprijs. Helaas is het dan ook mogelijk dat we de lage Nexus-prijzen niet meer zullen tegenkomen, aangezien Google Play Edition apparaten meestal een variant zijn op een (duur) high-end toestel van een fabrikant.

We moeten echter niet vergeten dat Motorola (Mobile Division) sinds 2012 eigendom is van Google en daarmee dus alsnog over de mogelijkheid beschikt ‘eigen’ apparatuur op de markt uit te brengen tegen een lage prijs. Een goed voorbeeld hiervan is onder andere de Motorola Moto G, en ik (als Nexus-liefhebber) hoop dan ook dat Google doorgaat met het maken van goede mobiele apparatuur tegen lage prijzen als dit gerucht waar blijkt te zijn. Al met al… het is een gerucht, maar wel een aannemelijke!