Google lanceert Nexus 5 en Android KitKat

Het is zover, om 19:00 (Nederlandse tijd) heeft Google eindelijk haar volgende generatie smartphone, de Nexus 5, tesamen met het besturingssysteem KitKat officieel gelanceerd tijdens een persevenement in San Francisco. De Nexus 5, een 5-inch smartphone gaat zoals verwacht 349 dollar kosten voor de 16GB variant en 399 dollar voor de 32GB variant (los toestel). Beide zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit en zijn via de Google Play Store te koop… behalve in Nederland ;-(

De Nexus 5 draait op de snelle Snapdragon 800-chipset, geklokt op 2,26 GHz in combinatie met 2 GB RAM-geheugen. Het toestel beschikt over een 4,95 inch IPS-scherm met een resolutie van 1920×1080 (Full HD). De camera aan de achterzijde van de Nexus 5 heeft een resolutie van 8 megapixel en aan de voorzijde is er één van 2 megapixel.

De grootste innovatie is de cameralens van de Nexus 5, welke binnenin de telefoon jouw bewegingen compenseert. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over ‘shaky hands’ werd er gezegd tijdens het persevenement. Een nieuwe HDR+ modus selecteert en plakt de best mogelijke beeldjes uit een serie van foto´s (burst) en plakt deze aan elkaar tot de best mogelijke foto.

Het persevenement werd echter voor het grootste deel besteed aan het vernieuwde besturingssysteem. KitKat is ontworpen om op alle Android-apparaten te werken, vooral in opkomende markten. Alle overige Nexus-apparaten zullen de update naar versie 4.4 ‘KitKat’ in de komende weken krijgen, aldus Google. De Apps zijn afgestemd om minder rekenkracht te gebruiken. De Chrome-browser bijvoorbeeld, zal 16% minder stroom vereisen in KitKat ten opzichte van de vorige versie, JellyBean.

Google heeft ook de spraakherkenningssoftware verbeterd, welke nu kan worden benaderd vanuit elk scherm door “OK Google” te zeggen. Een doorzichtige Google zoekbalk is beschikbaar op alle schermen en de zoekresultaten bevatten een optie die u direct naar de Apps brengt die gerelateerd zijn aan uw zoekopdracht.

Google Now, de locatie-afhankelijke zoekservice, zal ook (meer) resultaten tonen op basis van zoekopdrachten van mensen in de buurt. De telefoon App toont nu ook nummers van bedrijven bij jou in de buurt, zelfs als ze niet in uw contacten staan, en met Google Cloud Print wordt de mogelijkheid geboden om direct van Android-telefoons te kunnen printen.

Wat de prijzen in Nederland betreft zullen we nog héél even moeten wachten aangezien LG Nederland morgenochtend (vrijdag 1 november) een persevenement houdt. Eerder deze week meldde ik al dat een webwinkel de prijs van 459 euro had laten zien en ook heb ik eerder vandaag een Italiaanse webwinkel gevonden welke hetzelfde bedrag voerde. Maar… er zijn inmiddels ook berichten uit onder andere Zweden en Duitsland waaruit is gebleken dat de 16Gb variant van de Nexus 5 in winkels (waaronder Saturn in Duitsland) voor 399 euro als los toestel te koop is. Dit is 50 euro meer dan de Duitse Google Play Store waar deze dan 349 euro kost. Volgens Tweakers.net komt de Nexus 5 per direct uit in Nederland en zal deze ook hier vanaf 399 euro te koop zijn.

Exacte specificaties plus overige informatie vindt je uiteraard op de enige echte pagina van de Google Nexus 5.