Facebook koopt WhatsApp voor 11,6 miljard euro

Ruim een jaar geleden ging al het gerucht dat Facebook de berichtendienst WhatsApp zou willen overnemen. (zie “Facebook gaat WhatsApp overnemen” van 3 december 2012). Het is in de tussentijd stil geweest rondom het gerucht maar uiteindelijk blijkt Facebook de berichtendienst voor 11,6 miljard euro (16 miljard dollar) te hebben gekocht. Dit wordt door Facebook zelf gemeld in een verklaring.

Het gaat volgens Facebook om vier miljard dollar cash en ongeveer twaalf miljard aan aandelen in Facebook. Daarnaast is er in de overeenkomst een extra bedrag van drie miljard aan voorwaardelijk toegekende aandelen opgenomen. Die zijn bedoeld voor de oprichters en werknemers van de berichtendienst. WhatsApp heeft momenteel 400 miljoen gebruikers.

facebook_whatsappVolgens Facebook steunt de koop van WhatsApp hun gezamenlijke missie meer connectiviteit en gebruiksgemak te verzorgen. De combinatie van de twee zal de “groei en betrokkenheid van gebruikers helpen versnellen”.

Facebook-topman Mark Zuckerberg schrijft in de verklaring:

WhatsApp is op weg 1 miljard mensen met elkaar te verbinden. De diensten waarmee die mijlpaal bereikt wordt zijn alle ontzettend waardevol. Ik ken Jan (Koum, topman en medeoprichter van WhatsApp) al heel lang en verheug me op een samenwerking met hem en zijn team om de wereld opener en meer met elkaar verbonden te maken.

Jan Koum, medeoprichter en topman van WhatsApp:

WhatsApps extreem hoge gebruikersbetrokkenheid en snelle groei worden gestuwd door de simpele, snelle en krachtige mogelijkheden tot het versturen van berichten die wij verzorgen. We zijn blij en voelen ons vereerd met de samenwerking met Mark en Facebook nu we doorgaan ons product naar meer mensen in de wereld te brengen.

Ik heb me altijd al afgevraagd wat nou het verdienmodel was van WhatsApp (naast de inkomsten van mensen die de App daadwerkelijk hebben aangeschaft uiteraard). Vooralsnog zat er geen reclame in de App verwerkt en ik ben benieuwd of dit in de toekomst nog zo zal blijven.

Update – 20 feb 2014: Tweakers.net heeft een mooi artikel geschreven over “Waarom Facebook zo graag WhatsApp overneemt“.

1 gedachte over “Facebook koopt WhatsApp voor 11,6 miljard euro

  1. Pingback:Facebook gaat WhatsApp overnemen | News.Pfunk.nl

Gesloten voor reacties.