Facebook gaat WhatsApp overnemen

Gebruikers van de populaire messengerdienst WhatsApp krijgen meldingen binnen dat er voor nieuwe licenties betaald moet gaan worden. Dit zou dan om een bedrag van $1,- gaan, wat natuurlijk niet veel is. Het sociale netwerk Facebook zou volgens bronnen de populariteit van WhatsApp ook inzien en bezig zijn met een overname.

Facebook
Het in 2004 opgerichte Facebook heeft dit jaar zo’n 955 miljoen gebruikers bijeengebracht op haar netwerk. Oprichter Mark Zuckerberg maakt gebruik van het advertentiemodel om geld te verdienen aan dit sociale netwerk. Jij als gebruiker wordt dan gebruikt als inkomstenbron, omdat een platform waar gebruikers lang verblijven nu eenmaal interessant is voor adverteerders. Hoe meer gebruikers, hoe groter het platform, hoe interessanter het wordt voor adverteerders om hun producten of diensten aan te prijzen. Volgens Zuckerberg is de mobiele markt de volgende grote stap, 5 miljard mensen ter wereld beschikken al over een telefoon. Hoe mooi zou het dan zijn om je dienstenpakket uit te breiden met een zeer populaire messengerdienst die de Facebook Messenger kan aanvullen of misschien zelfs vervangt?

WhatsApp
Eind oktober heeft WhatsApp voor het laatst cijfers uit de doeken gedaan. Er werden toen dagelijks 1 miljard berichten verstuurd. In de Verenigde Staten is zowel de iOS- als de Androidversie een betaalde dienst. Vooralsnog is in Nederland alleen de iOS-versie betaald, maar het lijkt er nu dus op dat er voor de Androidapp ook betaald moeten gaat worden. Het bedrag van $0,99 bij aanschaf van de iOS-app of licentie voor de Androidapp is natuurlijk zeer gering. Het kan natuurlijk zo zijn dat WhatsApp financiële problemen voorziet (de dienst blijft groeien terwijl de inkomsten achterblijven) en daarom met een mogelijke overnamepartner in gesprek is, om zodoende hun verdienmodel een extra steuntje in de rug te geven.

Indien Facebook daadwerkelijk WhatsApp gaat overnemen, zal een Facebook-account hoogst waarschijnlijk een vereiste zijn om er gebruik van te maken. Dit zien we al terug bij meerdere Apps, maar niet iedereen staat hier om te springen natuurlijk! Aan de andere kant, WhatsApp zou zo’n 300 miljoen gebruikers hebben, wat neerkomt op zo’n één op de drie Facebookgebruikers. WhatsApp zou voor deze groep een welkome aanvulling kunnen zijn.

Lees het volledige bericht op Androidworld.nl.

UPDATE: zie Facebook koopt WhatsApp voor 11,6 miljard euro van 20 februari 2014.