Apple iPad Air en iPad mini met Retina display (en prijzen)

Korte samenvatting van Apple’s nieuwe tablets “iPad Air” en “iPad mini met Retina display“. Onthou voor de iPad Air simpelweg de afkorting SSD… wat staat voor Sneller, Smaller en Dunner. Dit zijn namelijk de grootste verschillen, al zijn deze wél van behoorlijke waarde t.o.v. zijn voorgangers! Wat betreft de iPad mini met Retina display volstaat de afkorting SBS… wat staat voor Sneller en Beter Scherm. Je bent dan geneigd te denken ‘is dat alles?’… ja eigenlijk wel (kort samengevat ;-) maar ook hier zijn de verschillen van dusdanige vorm waarbij je zijn voorganger snel moet vergeten! Ik kan je natuurlijk vertellen wat dan allemaal de inhoudelijke verbeteringen zijn, maar dat doen al zoveel mensen op internet waardoor ik dat lekker aan hen overlaat… ik zeg simpelweg: bekijk gewoon de vergelijking op de site van Apple zelf! Ben je iemand die een tablet wilt aanschaffen of vernieuwen maar je weet (nog) niet welke, dan zeg ik je m.b.t. iPads in ieder geval het volgende: “vergeet alle voorgaande iPads, ook als ze goedkoper worden… ga hoe dan ook voor de nieuwste, het verschil in prijs is te klein en de nieuwe zijn simpelweg goed“.

Een (groot) nadeel is dat Apple niet meegaat in de steeds lager wordende prijzen in de tabletmarkt. Naar mijn idee niet echt verstandig aangezien de verlaging van prijzen in de tabletmarkt juist nu (écht) van start gaat en er binnen de komende paar maanden meerdere ‘goeie’ tablets verkrijgbaar zullen zijn voor een fractie van het bedrag wat de Apple tablets kosten. (denk o.a. aan de reeds uitgebrachte Google Nexus 7 (2013) of de LG Gpad 8.3*) Wel moet ik erbij zeggen dat de iPad Air en iPad mini met Retina display het beste werk is wat Apple tot op heden in hun tabletrange heeft gemaakt. De tablets zijn mooi, smal, dun en licht, de displays zijn geweldig met zeer hoge resolutie en verder zijn de specificaties (zeer) goed te noemen.

Ik vraag me wel af of de gekozen strategie van Apple (te weten; niet goedkoper maar high-end) de juiste zal zijn om de winstdaling bij Apple op tabletgebied te stoppen of te verbeteren. Gezien de huidige situatie op de tabletmarkt zal menig bedrijf toch voor een andere strategie kiezen, maar de tijd zal het ons (of Apple eigenlijk) leren. Laten we niet vergeten dat Apple in het afgelopen jaar een daling in hun marktaandeel van 60 naar 32 procent heeft moeten incasseren op tabletverkopen, met name omdat consumenten de winkels inrenden om de eerste kleinere maar met name goedkopere iPad aan te schaffen toen de eerste iPad mini werd gelanceerd. De grotere en duurdere broer werd hierdoor vele malen minder verkocht wat met name voor de winstdaling bij Apple heeft gezorgd. Dus of de handhaving van huidige ‘hoge’ prijzen voor de nieuwe iPads de juiste is?… tja, het afgelopen halfjaar heeft Apple eigenlijk anders uitgewezen!

Nu is het wel zo dat de eerste iPad mini in prijs is verlaagd en vanaf 289 euro verkrijgbaar zal zijn. Naar mijn idee is voor dit geld de eerder genoemde Android tablets* een betere keuze maar heb je liever een iPad, geef dan gewoon wat meer uit en haal de iPad mini met Retina display vanaf 389 euro (ondanks de prijsverlaging is de eerste iPad mini zijn prijs niet waard)! Met betrekking tot de prijsverlaging op de iPad 2… pfff wat een onzin! Daar wordt nu dezelfde prijs voor gevraagd als de iPad mini met Retina display. Wie gaat er in hemelsnaam nu nog een iPad 2 kopen terwijl je voor datzelfde geld de (in de volksmond geheten) iPad mini 2 kan halen, welke een véle malen betere iPad is! Dus als je de grotere variant iPad wilt, haal dan meteen de iPad Air die vanaf 479 euro te krijgen is. Ook de iPad 2 is ondanks de prijsverlaging zijn prijs niet waard. Hoe dan ook… wat iPads betreft; alleen nog maar de nieuwste!

Afijn, ik denk dat de winnaar qua tabletverkopen dit kerstseizoen toch ligt in de goedkopere range van tablets (Samsung, LG, Google) en dat Apple het onderspit delft. Gezien hun strategie hebben ze daar allang vrede mee genomen en prijzen ze zich liever uit de markt (met sommige tablets) dan dat ze meedoen met een prijzenoorlog. Noodzaak dus voor Apple dat de nieuwe iPads naast hun goede looks en specificaties ook goede prestaties leveren en goed ge-reviewed worden door experts, waardoor er genoeg consumenten zullen zijn die (wederom) de iPads het geld waard vinden. Het heeft er naar mijn mening met deze nieuwe iPads in ieder geval wel kans op! (al zou ik zelf nog steeds voor een ander high-end tablet gaan ;-)