Android 4.4 KitKat-update voor iedereen beschikbaar

De Android 4.4 KitKat-update kan nu al op uw eigen Android smartphone worden geïnstalleerd, zonder uw toestel ervoor te moeten ‘rooten’ of een ‘custom rom’ te gebruiken. De allernieuwste versie van Google’s besturingssysteem, wat afgelopen week met de Nexus 5 is gelanceerd, is al twee dagen na lancering volledig beschikbaar gekomen in de vorm van losse Apps. Denk hierbij onder andere aan een update voor de Google Play Store, Google Now en Hangouts maar in het bijzonder de ‘standaard’ launcher van Android 4.4 KitKat, die automatisch door Google zal worden voorzien van nieuwe updates via de Google Play Store.

    

Google heeft van alle voorgaande Android-versie’s nooit eerder zijn launcher los aangeboden, dus voor veel mensen zal dit een fijne aangelegenheid zijn om zonder al te veel poespas toch een ‘stock-android’ ervaring te krijgen op hun smartphone. In het geval u de ‘standaard’ launcher van de nieuwste Android-versie toch niet prettig vindt om mee te werken, kunt u zo weer de launcher activeren die normaliter op uw telefoon was meegeleverd. Ik ken in ieder geval zo een aantal mensen die niet tevreden zijn over de meegeleverde launcher van bijvoorbeeld Samsung (TouchWiz) en HTC (Sense), soms vanwege de zaken waar men ongewenst mee wordt opgezadeld door de fabrikant maar veelal omdat deze (nog) niet ‘up-to-date’ is gemaakt door de fabrikant.

Ikzelf ben dan wel in het bezit van een toestel uit de Nexus-lijn maar Google heeft aangegeven dat dit toestel (Galaxy Nexus) niet voorzien zal worden van de KitKat-update. Dit is op zich een vreemde keuze aangezien Google juist zegt dat oudere toestellen beter fungeren met Android 4.4 KitKat, maar gek genoeg houden ze zich nu aan de standaard ondersteuningsperiode van twee jaar. :-(dit was vorig jaar met de nóg oudere Nexus S niet het geval) Afijn… ik heb dan ook zelf meteen de Apps maar opgehaald en geïnstalleerd die benodigd waren om de Android 4.4 KitKat ervaring te verkrijgen op mijn ‘oude’ smartphone. Okee, het is dan niet de échte volledige firmware-update, maar qua werking van het besturingssysteem ervaar ik wel het nieuwste van het nieuwste.

    

De voornaamste verschillen waar ik in eerste instantie tegenaan ben gelopen zijn het volgende:

 • Google Now is verder uitgebreid en standaard actief als meest linkerscherm op het homescreen
 • de App drawer vertoont alleen nog maar geïnstalleerde Apps (geen widgets meer)
 • het lettertype is smaller en daardoor minder vaak afgebroken (bij bijv. mapnamen)
 • zowel de inhoud als icoontje van mappen wordt licht wit (doorzichtig) weergegeven
 • de keuze om sms’jes samen te voegen onder Hangouts (handig, nu WhatsApp nog ;-)
 • achtergronden, widgets en instellingen zijn te benaderen via 1 scherm
  (te realiseren door uw vinger op het homescreen ingedrukt te houden)
 • vernieuwde Google searchbar met aangepaste zoekfunctie door ‘OK Google’ te zeggen
  (hiervoor zijn misschien wat extra stappen voor benodigd… zie *)
 • en nog veel meer wijzigingen als je ook alle overige Apps voorziet van een update
  (alle links en te volgens stappen staan onderaan deze pagina… zie **)

    

U kunt natuurlijk wachten totdat Google de Android 4.4 KitKat launcher in de Play Store ter beschikking stelt, maar u kunt ook direct aan de slag met de onderstaande links die ik hieronder heb geplaatst om zo snel mogelijk te genieten van het allernieuwste Android besturingssysteem. Dit is wat er minimaal benodigd is:

Om de bovenstaande installatie’s te kunnen uitvoeren moet uw smartphone wel juist ingesteld staan, zodat het is toegestaan om Apps buiten de Google Play Store te kunnen installeren. Dit kunt u heel simpel controleren en/of aanpassen via de stappen ‘Instellingen – Beveiliging – Onbekende bronnen’. (de optie ‘Onbekende bronnen’ moet aangevinkt zijn)

Na installatie van slechts deze 3 Apps kunt u simpelweg al genieten van Android 4.4 KitKat. Ik wens u prettige Nexus 5 dagen! ;-)


* Mocht het zo zijn dat de vernieuwde Google zoekopdracht (spreuk ‘OK Google’) niet direct werkt kunt u dit als volgt oplossen:

 1. Houd uw vinger ingedrukt op het homescreen
 2. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’
 3. Kies daarna voor ‘Spraakinstellingen’
 4. Kies voor de optie ‘Taal’ en verander de ‘Standaard’ ingestelde taal (alles behalve Engels)
 5. Voer een willekeurige Google zoekopdracht uit
 6. Verander de ‘Taal’ weer terug naar de ‘Standaard’ taal

** U kunt natuurlijk ook allerlei andere Apps alvast voorzien van de update zodat ook deze aangepast zijn naar de Apps zoals deze actief zijn binnen Android 4.4 KitKat. Denk hierbij onder andere aan Hangouts waarbij vanaf de update sms’jes kunnen worden samengevoegd. Zie hieronder de lijst met links naar updates van:

Uiteraard zijn er nog meer Apps die voorzien kunnen worden van een update (denk onder andere aan de Camera, Galerij of Kalender), maar deze heb ik hier niet opgenomen omdat deze (nog) niet volledig zijn getest op werking ervan op een ander apparaat dan de Nexus 5. Vooralsnog lijkt me het bovenstaande meer dan genoeg om te spelen nietwaar? Succes en veel plezier met uw ‘nieuwe’ smartphone. ;-)

1 gedachte over “Android 4.4 KitKat-update voor iedereen beschikbaar

 1. Pingback:Google kondigt Google Play Edition aan van Moto G | News.Pfunk.nl

Gesloten voor reacties.